Banh Mi

Co sprawia, że Bánh mì to naprawdę wyjątkowa kanapka? Zapewne jest to zasługa połączenia smaków europejskich i wietnamskich, która w efekcie tworzy prawdziwą eksplozję smaku. Spróbujcie koniecznie, bo Bánh mì nie bez powodu bywa nazywana najsmaczniejszą kanapką na świecie.

Co to jest Bánh mì?

Historia tej kanapki sięga połowy XIX wieku, kiedy na południu obecnego terytorium Wietnamu, powstała francuska kolonia Kochinchina ze stolicą w Sajgonie. Francuzi byli obecni na tym terenie aż do połowy XX wieku, więc to sto lat panowania odcisnęło swoje piętno na kulturze Wietnamczyków.

Widać to między innymi w kuchni, a bánh mì jest tego idealnym przykładem. Kanapka łączy w sobie francuskie opakowanie – bagietkę – z azjatyckim wnętrzem i dodatkami. Można teraz spotkać setki wersji tego przysmaku, zarówno mięsne, jak i wegetariańskie. Wydaje mi się, że jedną z najbardziej egzotycznych wariacji jest ta z … lodami. Ja chyba zostanę jednak przy spokojniejszych dodatkach.

Nazewnictwo odmian bánh mì jest uzależnione od kluczowego składnika, definiującego smak, np.:

bánh mì gà: z kurczakiem,
bánh mì trứng: z jajecznicą,
bánh mì thịt nướng: z grillowaną wieprzowiną,
bánh mì Tofu: z Tofu

Leave a Reply

Your email address will not be published.